hsgm resim 42Risk Faktörleri

Risk faktörü olarak tanımlanan etmenler, bir hastalığın gelişme olasılığını arttıran etkenlerdir.Ancak burada belirtilmesi gereken nokta şudur ki; bir kişinin bir veya birden fazla risk faktörüne sahip olması o kişide  mutlaka o kanserin/veya hastalığın gelişeceği anlamına gelmemektedir. Risk faktörlerine sahip olduğu halde hastalık/kanser gelişmeyen insanlar bulunmaktadır.

Safra yolu kanserlerinin bilinen risk faktörleri şunlardır;

  • Karaciğer ve safra yolu hastalıkları (Hepatit B, C, siroz gibi)
  • Ülseratif Kolit ve Chrohn Hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları
  • İleri yaş
  • Obezite veya aşırı kiloluluk
  • Alkol kullanımı
  • Diyabet

 Belirtiler:

Safra yolu kanserlerinde en sık görülen belirtiler şunlardır;

  • Cilt ve gözlerde sararma(sarılık)
  • Ciltte kaşıntı
  • Yağlı ve açık renkli dışkılama
  • İdrar renginde koyulaşma
  • Bel ve/veya karın
  • İştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı
  • Açıklanamayan kilo kaybı

Tanı:

Safra yolu kanserlerinde tanıda kullanılan tetkik ve yöntemler şunlardır;

  • Kan tetkikleri; Karaciğer fonksiyon testleri, bilirubin, CEA ve CA 19-9 belirteçleri yükselebilir.
  • Ultrasonografi, MR, bilgisayarlı tomografi gibi farklı görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.
  • Kolanjiografi yapılarak safra kanalları görüntülenebilir
  • Anjiyografi yapılarak damar yapıları görüntülenebilir

Tedavi:

Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup, tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler ;cerrahi, radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içermektedir.