Pasif Etkilenim Nedir?
Tütün dumanına maruz kalma, yanan bir sigaranın ya da puro, pipo ve benzeri diğer tütün ürünlerinin ucundan dışarı çıkan duman ve başkalarının içtikleri tütün ürününden dışarı üflenen dumanın solunmasıdır. Bu durum, ikinci el sigara dumanı veya sigara dumanından pasif etkilenim şeklinde de tanımlanmaktadır.
Sigara dumanında yer alan zararlı maddelerin sigara içilen ortamın havasında ve yüzeylerde uzun süre kaldığı ve bu nedenle de kapalı ortamlarda hiçbir şekilde sigara içilmemesi gerektiği bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Tütün dumanına direkt maruz kalınmasa bile daha önce ortamda sigara içilmişse, böyle bir ortama girilmesi halinde dahi sigara dumanından pasif etkilenim söz konusu olmaktadır. Bu durum üçüncü el sigara dumanı olarak tanımlanmakta ve sağlık açısından risk oluşturmaktadır.
Tütün dumanına maruziyet, dünyada her yıl birçok insanın ölümüne neden olmaktadır.
Dünya genelinde her yıl;
- 700 milyon çocuk tütün dumanına maruz kalmaktadır.
- 600 bin kişi tütün dumanına maruz kaldığı için yaşamını yitirmektedir.
Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır.
Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp krizleri gibi birçok öldürücü hastalığa neden olmaktadır.
Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastır. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır.
Tütün dumanı nedeniyle ortamda bulunan kimyasallar sigara içiminden haftalar hatta aylar sonra da temizlenememektedir. Pencerelerin açık olması, havalandırma sistemlerinin çalışması da bu konuda çözüm değildir.
Pasif etkilenimden korunmanın tek yolu, insanların kapalı ortamda sigara dumanına pasif olarak maruz kalmalarını önlemektir.