Çölyak ve Gluten
Glutenin besin hazırlamadaki görevleri :
- Hamurun kabarmasını sağlar.
- Gıdaların raf ömrünü uzatır.
- Elde edilen besin mamulünün kalitesini arttırır.
- Bu nedenle glutensiz unlarla yapılan ürünler çabuk bayatlamakta şekil verilirken zorlanılmakta ve kabarması gereken birçok unlu mamulde istenen kabarma sağlanamamaktadır.
- Bu sıkıntılar çölyak hastalarının yaşam standartlarını düşürmektedir
Glutenin yerini alabilecek ürünler:
- Pirinç
- Mısır
- Nohut
- Sorghum (darı)
- Greçka (kara buğday)
- Amaranth
- Quinoa
- Teff
Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz gıda ürünleri:
- Glutensiz un
- Glutensiz makarna
- Glutensiz şehriye
- Glutensiz çikolata
- Glutensiz kek, kraker
- Glutensiz irmik
- Glutensiz güllaç
- Glutensiz bisküvi
- Glutensiz tarhana.
* Ayrıca gluten içermeyen karabuğday (greçka) üretilmekdir.